Doorbraak

doorbraakplantNadat de gemeente Schelle -nog maar eens- werd teruggefloten, ditmaal door het provinciebestuur, lijkt er nu eindelijk een doorbraak te zijn voor de aanleg van de Tuinlei.

Gouverneur Cathy Berx zelf heeft er zeer zwaar op aangedrongen dat Schelle tot een overeenkomst zou komen met o.a. de buurgemeenten. Tamelijk heet van de naald kunnen we jullie vertellen dat er een voorstel van overeenkomst op tafel ligt dat -oh, wonder- erg verwant is aan hetgeen het straatcomité Tuinlei  steeds heeft voorgehouden en voorgesteld.

Wat staat er zoal in dit akkoord?

 • Verkeersafwikkeling bij de werken aan de Steenwinkelstraat moet zoveel mogelijk opgevangen worden in de Steenwinkelstraat zelf, bijvoorbeeld door gefaseerd te werken.
  [Mijn tip: enkele richting via een tijdelijke, later terug te verwijderen, weg in de Hulstlei naar Zinkval.]
 • De Tuinlei kan heringericht worden om te dienen als tijdelijke ontsluitingsweg tijdens de werken. Deze herinrichting  moet gebeuren binnen de bestaande bedding van de buurtweg (“zate van de buurtweg”)
 • Er wordt akkoord gegaan met een definitieve bouwvergunning en inrichting voor de momenteel reeds verharde delen:grens Niel tot site Ceulemans en huisnummers 141/102 tot Steenwinkelstraat)
 • Er mag, voor de duur van de werken aan de Steenwinkelstraat, een tijdelijke weg aangelegd worden op het stuk dat momenteel niet verhard is (site Ceulemans tot huisnummers 141/102)
 • Er worden, zowel voor als na de werken, verkeerstellingen gehouden en afhankelijk daarvan zal een eindtoestand bepaald worden. Deze eindtoestand zal maximum een eenrichtingsstraat (richting Steenwinkelstraat) inhouden in het momenteel niet verharde middengedeelte.
 • Er kan ook voorzien worden in een fietspad, maar dit mag geen enkele invloed uitoefenen op de later te bepalen eindtoestand.

Het straatcomité Tuinlei zal in eigen rangen nog even overleggen en verder onderzoeken wat de consequenties van dit akkoord precies zijn. Maar we kunnen nu reeds zeggen dat het erg dicht in de buurt komt van hetgeen we altijd hebben voorgesteld, met name: een tijdelijke weg, enkele richting, een degelijk fietspad, enz.
We zijn er dan ook van overtuigd dat onze aanhoudende inspanningen aan de basis liggen van deze overeenkomst en vermeden hebben dat er tweede Steenwinkelstraat richting de banaan komt.

Ja, er zijn ook wat bedenkingen te maken: er wordt nog steeds gebouwd in natuurgebied. Wat wettelijk gewoon verboden is.
En er blijven ook nog wat achterpoortjes open. Zo zal pas later beslist worden welke de eindtoestand van het onverharde middengedeelte zal worden.

Maar, ondanks wat sommigen soms beweren: de bewoners van de Tuinlei zijn geen egoïsten. Daarom zijn we nu al blij dat er tenminste een voorstel tot overeenkomst is. De Tuinlei en zijn bewoners hoeven echt  geen hinderpaal te zijn voor de heraanleg van de Steenwinkelstraat. Nooit geweest trouwens.

 

4 gedachten over “Doorbraak”

 1. Heel knap van de Tuinlei-bewoners. Ik vind het geweldig hoe jullie steeds opnieuw terecht in het verzet zijn gegaan en wens jullie een leefbare straat. Bedankt voor al die acties, bedankt voor jullie redelijkheid waar kan en onverzettelijkheid waar moet! Dikke proficiat vanuit de Leopoldstraat!

 2. Vraag me wel af, wat er gaat gebeuren met de erg dunne kleiwanden van de gifputten,( lekkerkerk gif, etc.. )die er naast liggen en die op het hoogste punt van Schelle liggen. Een breuk zorgt ervoor dat al het grondwater in Schelle en ver daarrond, giftig word. Een gevel die scheurt, als er verkeer voorbij raast, dat komt in de kranten,maar een weg naast een immens gifstort met duizenden tonnen bekend en onbekend gif, waarvan de wanden NOOIT berekend zijn op constant en zwaar verkeer, en waarrond geen enkele studie of zelfs maar een poging tot vraagstelling is gedaan,daar staat niemand bij stil. VDB, die het vergif erin stortte is veroordeeld geweest tot het saneren van de gifbelt( dus het zit er wel degelijk), ging failliet, en startte de volgende dag terug op onder een andere naam. Plastic en wat zand erover, was de belgische oplossing.
  En de schellenaar zag dat het goed was en ploegde voort. Man toch !

 3. Vandaag DE Schellenaar in de brievenbus gevonden met uitleg over het akkoord over heraanleg vanTuinlei. Buurgemeenten – is dit in lijn met wat we als actiecomite vooropstelden ? Is enige actie nodig ? Graag wat feedback vanuit het actiecomite groetjes eddy en Ria

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.