Inspraak

Help! Een burgerinitiatiefMisschien ligt het gewoon aan mij en mijn naïviteit. Alleszins heeft mijn idee van inspraak en participatie alweer een flinke deuk gekregen.
De (her)aanleg van het eerste deel van onze straat (tot nr 89) komt er aan. We moeten er misschien nog even op wachten, maar het zal zeker doorgaan, want onze rioleringen zijn aan vernieuwing toe naar het schijnt.
Hét moment om positief mee te werken en wat burgerzin te tonen, dachten we. Nee, we zijn niet tegen. Ja, we zijn voor. We willen héél graag meewerken. Nee, niet met de schop of de pletwals, dat gaat zelfs voor ons iets te ver. Maar wel met potlood, papier en wat grijze hersenmassa.

Dus hebben we onszelf aan het denken en tekenen gezet (enfin, enkelen onder ons toch al). Met het eerste voorstel trok een beperkte delegatie vol goede moed en hoopvol naar het gemeentebestuur. Inspraak, weet je wel. Participatie. Burgerinitiatief. Niet alleen tussen pot en pint (!), maar eindelijk serieus. Als grote mensen samen aan de tafel.
Die eerste plannen en het basisidee dat er achter zit, kan je op onze website terugvinden:  http://www.tuinlei.be/wp-content/uploads/2013/07/Voorstel-1-benedenTuinlei-met-plan.pdf.

De delegatie maakte voor ons een verslag van de vergadering. De PDF-versie vind je hier ook, maar lees gewoon even mee en huiver ….

Verslag van de vergadering bij het gemeentebestuur

Datum : dinsdag 2 juli

Aanwezig : Rob Mennes, Geert Rottiers, Karl Van Hoofstat, Luc Segers en Rudi Thijs

In eerste instantie heeft het gemeentebestuur geluisterd naar ons voorstel. Ze hebben ons gedurende 5 minuten laten uitpraten. Tot daar de meewerkende bijdrage van het gemeentebestuur.

Daarna werden we overstelpt met njet, niet kunnen, niet volgens de norm, geen geld, te gevaarlijk, enz…

Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur formeel bevestigd dat het voorstelontwerp zou overgemaakt worden aan het ontwerpbureau.

Eigenlijk zou het verslag hiermee kunnen afgesloten worden. Toch nog een woordje meer uitleg.

Het idee van de gemengde verkeerszone zou niet kunnen omdat de subsidies voor het fietspad dreigen verloren te gaan. Deze subsidies kunnen enkel maar toegekend worden als het fietspad aansluit op een ander fietspad. Tijdens het gesprek bleek dat het gemeenbestuur een fietspad wil doortrekken vanuit de Eduard van Hoofstatstraat tot aan de spoorweg. Als wij met het idee opkwamen om de gemengde zone vanaf dit kruispunt tot aan de Steenwinkelstraat te laten lopen, bleek dit ook geen haalbare kaart. Hoe meer aanknopingspunten voor het fietspad, des te meer kans voor de subsidies. Het ontwerp van onze straat berust dus op het verkrijgen van subsidies. Daarom wordt de beneden Tuinlei geen 30 km zone (kan niet als voorwaarde voor subsidies), maar een 30 km regime. Een 30km verkeersbord zal worden geplaats en vertragende zones zullen voorzien worden.

Het idee van een gemengde zone en een oversteekplaats vindt het gemeentebestuur te gevaarlijk. Daarom hun idee om het fietspad aan één zijde (pare kant) te voorzien met een gevaarlijk oversteekplaats aan het begin van de straat voor fietsers die richting A12 komen. Gewoon een verschuiving van de gevaarlijke zone.

Over het aantal parkeerplaatsen is het gemeentebestuur heel duidelijk : degenen met een oprit aan hun woning, hebben geen recht op het parkeren van hun wagen(s) op de openbare weg. Voor de overige huizen, wordt de formule woning x 1,2 aantal parkeerplaatsen voorzien. Volgens het gemeentebestuur zijn maximaal 30 voldoende. Zij hebben tal van tellingen laten uitvoeren en het aantal geparkeerde wagens is gemiddeld minder dan 30. Wij hebben ook een aantal tellingen uitgevoerd en ons gemiddelde komt steeds boven 30. Misschien tellen we verkeerd.

De brede voetgangerszone is volkomen ondenkbaar. Nergens in Schelle is een voetpad te vinden van 2,5 m. We zullen het met een meter minder moeten stellen.

Kortom, wat wij ook voorstellen, het wordt gewoon van de kaart geveegd. Deze ervaring hadden we al bij het ontwerp van de boven Tuinlei. Eigenlijk heeft het gemeentebestuur nog geen enkel suggestie van het actiecomité overgenomen. We worden wel geïnformeerd, maar daar blijft het bij. Inspraak is niet mogelijk; volgens ons toch één van de basisprincipes van een moderne democratie.

(einde verslag)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.