Waar?

Ook het “Schelse Belang” in je bus gevonden? (Je kan het in ieder geval hier nog eens nalezen).
We vinden het belangrijk om eerst nog even heel duidelijk te stellen dat het Tuinlei-straatcomité geen enkele politieke partij kiest of afwijst. We kunnen het niet genoeg benadrukken.
Maar over tot de orde van de dag: ik was echt wel wat geschrokken van het pamflet van het Schelse Vlaams Belang.
Blijkbaar is onze straat verworden tot een onderwerp van kiescampagne. We vinden dat helemaal niet erg, maar hadden het zelf zo niet gezien. Enfin, het zij zo. We kunnen het ook alleen maar toejuichen dat niemand problemen ziet in een nieuw fietspad. Alhoewel … we vernamen dat de provincie  beslist heeft om deze niet op te nemen in het bovenlokaal fietsnetwerk.

Ik maakte me vooral zorgen toen ik las dat ook het Vlaams Belang het argument gebruikt dat de Tuinlei zogezegd al jaren als lokale ontsluitingsweg werd vastgelegd in het intergemeentelijk mobiliteitsplan. Wil er mij nu iemand eens aanduiden op welke bladzijde dat beschreven staat? Als je op zoek wil gaan: Je kan deze plannen helaas niet op de site van Schelle vinden, maar zowel het oude  intergemeentelijk mobiliteitsplan (2000) als het nieuwe intergem. mobiliteitsplan_2010 zijn op Tuinlei.be vinden. Het kan aan mij liggen, maar ik vind niets terug over de Tuinlei als lokale ontsluitingsweg. Zelf ken ik er weinig of niets van, maar ik vermoed dat dit nu politiek is: Iets uit de lucht grijpen, het vervolgens dikwijls genoeg herhalen en dan wachten tot zelfs de oppositie het als argument gaat gebruiken.

Maar we waren nog niet klaar met het Schelse Belang. Er staat ook dat het probleem niet moet gezocht worden bij de wijze waarop de straat wordt aangelegd. Klopt, met of zonder wegversmallingen, uiteindelijk is dat het punt niet. Wel of niet (her)aanleggen bepaalt of er wel of niet (veel) verkeer zal aangetrokken worden.  Immers, als je beweert dat het probleem bij de verbruikers ligt  (ik neem aan dat hier ‘gebruikers’ bedoeld wordt), dan lijkt het me evident dat je er voor probeert te  zorgen dat deze gebruikers de straat niet kunnen misbruiken. Je kan dat preventief doen of repressief. Bij de repressieve manier zijn er steeds ontevreden mensen in het spel: de klagende buurtbewoners, de beboete overtreder, misschien zelfs de politiemensen die er een boel extra werklast bovenop krijgen. Om maar te zeggen dat we niet zo echt blij worden van een straat waarvan men vooraf al  aan de politie moet vragen om extra toezicht te houden.
(zie pamflet VL. Belang Schelle).
Onze angst betreft trouwens helemaal niet de periode van de werken in Tuinlei of Steenwinkelstraat, maar wel de vele jaren die daarna volgen. We hebben  geen problemen met de aanleg van een fietspad. We zijn echt niet egoïstisch en willen gerust de overlast van een tijdelijke omleidingsweg dragen. Leg voor mijn part een tijdelijke laag asfalt en maak van de Tuinlei gedurende de werken in de Steenwinkelstraat een eenrichtigstraat.
Kan perfect werken. Als we ze daarna maar terug maken tot wat ze is: een verkeersluwe straat waar mensen en kinderen nog midden op de straat kunnen wandelen, spelen, fietsen en joggen.
Maar nog eens: In welke gemeente legt men een nieuwe straat aan om tijdelijk te dienen als omleidingsweg?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.